Klimaatplanning
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2023-03-17   




Klimaat: van Kyoto naar Kopenhagen


Eind oktober 2009, een nieuwe klimaattop staat voor de deur. Als opvolger van Kyoto * komt Kopenhagen (1) (start: 7 dec.).
Hoe gaan we om met het klimaat? Hier volgt een korte persoonlijke visie (2).

Waarom een klimaattop? Omdat er klimaatproblemen zijn. Waarom zijn er klimaatproblemen? Twee oorzaken:

  1. omdat de aarde voor een zeer grote verandering staat;
  2. omdat de mensen heel veel problemen zelf gemaakt hebben.


Wat Moeder Aarde betreft, dat kan zij veel beter oplossen dan wij dat kunnen, daar kunnen we ons beter niet mee bemoeien.

Wat de problemen betreft die wij zelf gemaakt hebben, die gaan we zelf moeten oplossen. In I Tjing staat (onder nr. 18 "Het Werk aan het Bedorvene"):

Wat door schuld van mensen is bedorven, kan door werk van mensen weer worden goedgemaakt. Het is geen onverbiddelijk noodlot, ... maar misbruik van de menselijke vrijheid, wat de toestand van het verderf heeft veroorzaakt. ... Men mag alleen niet terugschrikken voor werk en gevaar ... men moet energiek aanpakken. ... In plaats van de onverschilligheid en de traagheid, die tot het bederf hebben geleid, moeten nu vastberadenheid en energie aan den dag treden, opdat het einde gevolgd worde door een nieuw begin. (3)

Er is nog werk aan de winkel.

We stellen vast dat alles zeer snel evolueert. Daarom is het nodig een lange, een middellange en een korte termijnplanning op te maken.
Wat is lange termijn in de huidige context?
Als lange termijn zou ik de klimaatsveranderingen nemen gedurende de negentiende eeuw. Negentiende eeuw, 100 jaar. We zetten deze klimaatsveranderingen om naar de 21ste eeuw. Hoe lang duurt eenzelfde hoeveelheid klimaatswijzing in de 21ste eeuw? Dit is werk voor specialisten, ik vermoed een drietal jaar. Dus: drie jaar is - in de huidige omstandigheden voor wat het klimaat betreft - lange termijn.
Op lange termijn, dus binnen de 3 jaar, moet er veel gebeuren. Is dit realistisch? Nee. Daarom zou ik als lange termijn 10 jaar nemen (wat eigenlijk ultra lange termijn is). Dus: lange termijn: 10 jaar.

Wat moet op lange termijn, dus binnen de 10 jaar, allemaal gebeuren? Heel veel. Ik neem er een uit: op lange termijn moeten we komen tot een aanvaardbare ecologische voetafdruk (4).
Enkele cijfers:

Eerlijke aarde-aandeel = 1.6 hectare
De voetafdruk van de gemiddelde Belg = 4.9 ha.
Voetafdruk van de wereldburger = 2.2 ha. (5)

Conclusie: op 10 jaar tijd moet wij Belgen onze voetafdruk met 67% verminderen (tot slechts een derde van wat we nu verbruiken).
Dit is slechts een voorbeeld, zo zijn er vele.
De mens, en vooral de westerse mens, moet dringend stoppen met zijn torenhoog egoïsme!!!

Hopelijk wordt het wat op de top van Kopenhagen.
Ik vrees dat met lange termijnen van 20 en zelfs 50 jaar gezwaaid zal worden.
En nochtans:

... In plaats van de onverschilligheid en de traagheid, die tot het bederf hebben geleid, moeten nu vastberadenheid en energie aan den dag treden.


Voor wie het niet zou weten, het is 5 na 12, niet 5 voor 12.

Wie de realiteit
van 5 na 12 niet aankan,
kijkt in de spiegel
en ziet
dat het 5 voor 12 is *.

5 na 12? En dan? Dan hebben we het zelf niet meer in handen (6). We? Wij, de mensheid. Slaagt de mensheid in zijn geheel erin om van zijn egoïsme af te stappen? Van het antwoord op deze vraag het afhangen



(1) Zie Oxfam *

(2) Heeft het zin om nog een artikel aan de duizenden (in het Nederlands alleen al) toe te voegen? Het heeft in alle geval zin dat iedereen zijn mening uit, en als iemand anders daar iets aan heeft is dit meegenomen.

(3) Uit: "I Tjing - Het boek der veranderingen" *.

(4) Ecologische voetafdruk, zie externe websites: *.
Een andere term voor "een aanvaardbare ecologische voetafdruk" is "Eerlijke Aarde-Aandeel" (EAA, Fair Earthshare). Zie o.a. voetafdruk.be * (klik op "cijfers").

(5) Bron: http://www.voetafdruk.be/html/voetafdruk/cijfers/draagkracht.htm (25/10/09).

(6) Dit is uiteraard nooit zo geweest, maar we hadden toch de illusie.
top



Printvriendelijk